Granola als gezond alternatief voor de boterham.

Granola heeft een gezond imago. Is dat terecht? Diëtiste Sanne Mouha over de feiten en fabels rondom dit populaire ontbijt.

Granola is een gezond alternatief voor de boterham? JA/NEE

Sanne Mouha: ,,Granola kan een gezond alternatief zijn. Net zoals bij boterhammen is wat je ermee doet dat maakt of het al dan niet een gezonde keuze is. Je kunt van een gezond product iets heel ongezonds maken. Een volkoren boterham is gezond, maar met een dikke laag chocopasta erop is het ongezonde hap. Hetzelfde geldt voor granola: een portie met bijvoorbeeld yoghurt en wat vers fruit is een gezonde keuze, een grote granola smoothie bowl van fruit, chocolade en karamel is dat niet.

Voor een volwassene is een portie van 30 à 60 gram granola voldoende. Hoeveel gram gezond is, hangt af van de samenstelling van je granola en het verzadigingsgevoel. Ideaal combineer je granola met (soja)yoghurt, kefir, (soja)kwark, magere melk, halfvolle melk of sojadrank en voeg je nog wat vers fruit toe. Zo heb je een evenwichtig ontbijt met voldoende gezonde vezels (uit de granen, noten en fruit), eiwitten (uit het melk- of sojaproduct), gezonde vetten (uit de noten en zaden), vitaminen (uit de granen, soja- of melkproduct, noten, zaden en fruit) en koolhydraten (uit de granen en fruit). Granola smoothie bowls missen meestal de eiwitten, bevatten te veel snelle suikers (door het fruit) en zorgen minder snel voor een verzadigingsgevoel. Af en toe een granola smoothie bowl ’s ochtends kan natuurlijk geen kwaad, maar als dagelijks ontbijt raad ik het niet aan.”

Bron: AD.nl / Tineke van Campfort (14-09-20), (https://www.ad.nl/koken-en-eten/is-granola-een-gezond-alternatief-voor-de-boterham~a93bc92a/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F)

Tags
Categorie
Bericht delen

Beantwoorden

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

To Top
Product werd toegevoegd